top of page

Historie

Vi ble etablert i 1898 og er et av de best bevarte badearkitektur hotellene i Norge.

Kronologi

  1. Velkommen til Langesund Bad. Det er det historiske navnet som har vært i bruk siden 1898. Akkurat nå heter vi også Perlen Pensjonat – som en liten gimmick. Jørn Lier Horst har kalt hotellet Perlen Pensjonat i CLUE-serien – en serie på tretten krimbøker for barn som nå har blitt til film – spilt inn i disse lokalene i fjor. Filmen går på kino nå over hele landet.
     

  2. Det var apoteker Fred Hegge som tok initiativet til å få bygget Langesund Bad og skipsreder Gunnar Knudsen fra Borgestad gård mellom Skien og Porsgrunn – var en viktig finansieringskilde. Hegge holdt en tale på et folkemøte i Langesund i april 1897 og sa: Langesund må bli en turistby! Da må vi ha et medisinsk kurbad. Og ett år og to måneder senere sto Langesund Bad ferdig bygget med restaurant med noen hotellrom i annen etasje og tre badehus nede ved sjøen, damebadet, herrebadet og fellesbadet. På kurbadet ble det tilbudt:
    Behandlingrom med badekar, massasjebenk og betjenter utdannet ved Sandefjords bad. På menyet stod det:
    Gytjebad kr 1,50, Furunålsbad kr 1,50 – med betjening kostet det kr. 4,50, behandling med tang og tare, salt, lut, glassmanet og brennmanet! Lut ble tilbudt for damer som hadde glemt seg bort og sittet for lenge i solen og begynt å se ut som bondeklassen , - de ble brune i huden- da var det bare å satse på å få tilbake den fine bleke hudfargen ved å få behandling med lut. Brennmanet ble tilbudt

     

  3. Noen av Norges mest kjente personer har oppholdt seg mye på Langesund Bad. Gunnar Knudsen kjente noen av de rikeste industrifamiliene i Norge som kom her for velværeferie, men han kjente også kunstnere, forfatter, musikere, komponister og skuespillere. Skuespillerne ved Nationalteateret fikk komme hit gratis mot at de opptrådte for gjestene på kvelden. Her kom både Hauk Aabel, Alfred Maurstad og Joachim Holst- Jensen i mange år på rad. Fritjof Nansen kjøpte ski og kjelker på Langesund Ski – og trevarefabrikk og har skrevet en egen fortelling om oppholdet sitt på Langesund Bad sommeren 1904. Det var så vellykket med kjøpet av utstyr her at han senere tok med seg Roald Amundsen hit slik at han også kjøpte inn ski og kjelker til sin ekspedisjon til Sydpolen. Knut Hamsun bodde på Langesund Bad mange somre på rad og skrev en egen novelle om Langesund. Det kom ut en bok om Edvard Munchs liv på Langesund Bad for fem år siden – og her fortelles det om hans vennskap med kunstkritiker Jappe Nilsen i Dagbladet her på Badet. Munch malte ham i helfigur – et bilde som nå er en del av Nasjonalgalleriets faste samling- og Munch fikk etter det svært gode kritikker av Jappe Nilsen i Dagbladet. Kongefamilien – kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav kom også på besøk her, - antagelig i forbindelse med at de besøkte familien Knudsen på Borgestad gård.
     

  4. I 1917 solgte Fred Hegge Langesund Bad til familien Seveland som besluttet å bygge om anlegget i 1919. Det ble besluttet å bygge om restauranten til hotell og det måtte settes opp et nytt bygg med restaurant, salonger og selskapslokaler. Det ble bygget her vi står nå og het Societeten. Dette var bare ett år etter spanskesyken og det ble av den grunn besluttet å bygge separate bygninger – av smittevernhensyn.
     

  5. 31. januar 1926 var det avslutning for danseskolen og festen endte opp med at hele bygget brente ned. Det ble gjenoppbygget på fire og en halv måned og dette bygget – Societeten – oppkalt etter den målgruppen man henvendte seg til å Kristiania – stod ferdig 15. juni, 1926.
     

  6. Men ulykken var ikke over for familien Seveland: I desember 1929 kom en gigantbølge inn fra havet – en syv år gammel gutt stod ute på pynten her og så en vegg av en bølge- som hevet vannstanden voldsomt opp langs fjellveggen. Alle tre badehus ble løftet opp av bølgen og kastet inn på land. Det var slutten på badehusene.
     

  7. Krakket på New York-børsen i oktober 1929 – to måneder tidligere – gjorde at det neste tiåret – de harde trettiåra – ble svært vanskelige.
     

  8. Så kom annen verdenskrig og 150 tyske soldater og offiserer inntok Langesund Bad – og brukte hotellet som sitt hovedkvarter under krigen. De bygde opp Tangen fort i denne perioden
     

  9. I 1945 ble Langesund Bad kjøpt av Det norske baptistsamfunn og ble drevet i stor grad som sommerpensjonat. Min mann vokste opp her fra 60-tallet og utover fordi hans foreldre var ansatt som bestyrerpar her.
     

  10. I 2005 kjøpte vi eiendommen og har drevet den siden – nå med helårsdrift som et hotell – og konferansesenter.

ferie - rom & hytter | spa | restaurant | konferanse | bryllup ved sjøen

bottom of page